torsdag 7 februari 2013

Mat och andra grejer man kan äta

Jag har den senaste tiden kommit till insikt angående vissa saker. Det får vara nog för min del med billigt skitkött. Okej, jag har redan dragit ner väldigt mycket på sånt de senaste månaderna, men jag har inte gjort så mycket åt min kycklingkonsumtion. Jag gillar kyckling väldigt mycket, men inte till vilket pris som helst.

Alla vet hur djur behandlas i köttindustrin men de flesta blundar för det eller bry sig bara inte, vilket även har gällt mig. Jag har dock inga ambitioner att bli vegeterian, och inget intresse av det heller, även om jag numera äter mestadels vegetariskt. Det blir lätt så när man har en partner som är veg.

Så, jag känner att det minsta jag kan göra är att i största möjliga mån enbart köpa KRAV-märkt kött om jag nu ska käka det. Tydligen finns det bara en enda KRAV-märkt kyckling i Sverige och det är den från Bosarp:

http://www.bosarpkyckling.se/

Jag har inte provat den än, men det ska bli väldigt spännande. Om inte hönsen kan få leva ett okej liv och promenera lite fritt, och om inte grisarna har rätt att rulla runt i leran och böka som svin får det fan vara. Däremot ser jag inget fel i själva principen att föda upp djuren för slakt, och så var det med den saken.

Så, det var bara en introduktion till min historia om vad som hände mig idag! Jag gick in på Ica i Liljeholmen för att handla lite. När jag kom till mejeriavdelningen tänkte jag att det kanske vore värt att köpa KRAV-märkt mjölk också, så jag fingrade lite försynt på ett paket mjölk av märket Hjordnära.

Plötsligt ser jag i ögonvrån hur någon pratar med mig och jag blir spontant lite irriterad, så jag vänder mig om och tar av mig hörlurarna. Där står en glad gubbe som berättar att han är mjölkbonde.

"Det där är mjölk från min gård!" sa gubben och log. Jag smälte direkt och kände att, okej, det här är uppenbarligen rätt mjölk. Det visade sig att han körde en liten provsmakning och demonstration av hans produkter den dagen, så vi pratade lite om hans gård.

Han berättade att mjölken får färdas mycket kortare sträckor än vanlig mjölk vilket påverkar fettmolekylerna and what not, och att deras gräddfil tillverkas på samma sätt som man gjorde filbunke förr. Sen ursäktade han sig lite för att han hade pratat så länge, men det var jag ju bara tacksam för. Så tacksam att jag köpte ett paket yoghurt av samma märke!

Som pricken över i fick jag två rabattkuponger av gubben så det blev ändå ganska billigt. Glad i hågen spatserade jag vidare in i butiken tills jag kom till köttavdelningen. Jag hade inga planer på att köpa kött, men  en disk med provsmakning fångade mitt intresse.

Där stod en kvinna som representerade Nibble Gårdsgris och jag petade glatt i mig en liten bit fläskkarré. Som på beställning hade hon även broschyrer om gården och verksamheten och vi pratade en liten stund om varumärket.

Det var helt perfekt, och även om jag inte har kollat upp Nibble än så kändes det väldigt trevligt att se att det finns många alternativ på mitt lokala Ica, med en hel del KRAV-märkt och förhoppningsvis, relativt "schysst" kött. Så över huvud taget var det ett väldigt upplyftande besök som gjorde mig väldigt intresserad och peppad.

Snacka om att direkt marknadsföring funkar ibland. Häpp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar